Min blogliste

torsdag den 31. august 2017

K Illeris

Læringens processer og dimensioner

læring er kompetenceudvikling 
 
Illeris uden cirkel
 

Illeris påpeger, "at al læring omfatter to forskellige processer, en samspilsproces mellem individet og dets omgivelser og en indre mental tilegnelses- og bearbejdelsesproces" (KI, s. 43).
I læringstrekanten er der tre dimensioner:
  1. Indholdsdimensionen: viden, forståelse og færdigheder.
  2. Drivkræfter: motivation, følelser og vilje.
  3. Samspilsdimensionen: handling, kommunikation og samarbejde.
Med trekanten viser Illeris, at alle tre dimensioner er forbundet, og ikke kan stå alene. Læring sker heller ikke i et vakuum, men må ses i sammenhæng med der omgivende samfund. Dette illustreres med en cirkel rundt om trekanten.

Illeris med cirkel
 
Med cirkelen fastholdes det, at "Læring altid finder sted inden for rammerne af en ydre samfundsmæssig sammenhæng" (KI, s. 39).

Her kunne Illeris godt tolkes sådan, at uden en samfundsmæssig sammenhæng, er der ingen læring. Man kan måske stille det spørgsmål, om det ikke skal ses ud fra, hvordan Illeris opfatter et samfund. Forskellige kulturer og forskellige historiske sammenhæng giver vel så forskellige muligheder og udgangspunkter og metoder for at lære. Et eksempel kunne være spartanerne, der sendte deres børn ud for at lære at overleve. Her var det jo samfundet, der sendte dem ud, men de lærte alligevel ude for samfundet. Den viden, som samfundet traditionelt set ville ha bidraget med, var væk og de lærte uden nogen form for forbillede at kopiere - det var ren selvlæring, så for dem ville det være Illeris' læringstrekant uden cirkel. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar